Žena oděná sluncem - III.

19.10.2014 15:26


Žena oděná sluncem - III.

Minule jsem připomněl rčení, které tu a tam slyšíme  z úst historiků i některých osvícených politiků, cit.  "Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat! " Myslí se tím poučení z historie a snaha neopakovat minulé chyby ve společnosti. Přišel jsem s parafrází uvedeného rčení, cit. :

" Kdo nezná svou budoucnost, je odsouzen ji prožít v přítomnosti " .

V podstatě jde o to, že tak jak Satan bude v budoucím věku bojovat proti Izraeli, tak v současnosti vede duchovní válku proti Církvi.

Na osudu ženy oděné sluncem z dvanácté kapitoly Zjevení Janova můžeme vidět princip : Nenávist Satana proti všem, kdo patří Bohu ! Jen krátce zmíním děj : Drak - Satan , který stál před ženou ( Izrael) a čekal až porodí syna ( Ježíš) , chtěl dítě pohltit. To se mu nepodařilo. Syn byl  přenesen k Bohu a jeho trůnu.

Žena pak uprchla na poušť, kde bude pod Boží ochranou do konce Velkého soužení . Satan se pak obrátí proti jejímu potomstvu. Připomenu text ze Zjevení Janova 12: 17, cit.  " Drak v hněvu vůči té ženě rozpoutal válku proti ostatnímu jejímu potomstvu, proti těm, kdo zachovávají přikázání Boží a drží se svědectví Ježíšova " .

Bude to zřejmě těch 144.000 znamenaných ze Zj. Jana 14 : 1 , kteří budou i v podmínkách, které tady budou panovat za Velkého soužení po odchodu Církve Boží ze země do nebe , nést a šířit svědectví o Bohu věrném a milostivém. Kdo z posluchačů se chce o tom dozvědět více, nechť si poslechne předchozí dvě kázání se stejným názvem, tedy římská I. a II.  Dnes se podíváme jak vede Satan duchovní boj proti současné Církvi Boží. Tedy i proti nám. 

1.Satan vyhlásil válku Kristovu potomstvu.

Kdo tvoří "Kristovo potomstvo" ? Tímto označením myslím jednotlivce zahrnuté do Církve Boží. Jsou to ti, kdo mají bázeň před Bohem, kdo věří a ctí Boží slovo a nechávají se vést Duchem svatým. Není to jen litera Písem, ale je to i zde přítomný Bůh, Duch sv., který promlouvá k místním Církvím, pokud je  v nich otevřený sluch pro Jeho hlas Zj. 3:6 "Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím"

To, co se stane skutečností v době Velkého soužení probíhá v duchovním světě už téměř 2000 let, od chvíle Letnic až dodnes. Satan obrátil svou zlost proti Církvi . Stupňuje intenzitu boje proti svatým Božím. Proč ?

Zj.12:12b "......neboť sestoupil k vám ďábel, plný zlosti, protože ví, jak málo času mu zbývá."

Brzy se vrátí Kristus pro svou Nevěstu a vtrhne jí do oblak. V jakém stavu jí najde ?  . Je to dost
dramatická otázka a pro mnohé aktuální téma
.  Už jsem se o tom nedávno zmínil. Na internetu se objevují různí současní světoví apoštolé a hlásají jak se musí Církev změnit, protože si jinak pro ní Ženich nepřijde. Pak vyjmenovávají všechny možné hříchy, které kde v církvích podle jména viděli nebo o nic slyšely a pak následuje závažná výzva, aby se Církev očistila, rozešla se notorickými neposluchy a tím jaksi umožnila své vtržení vstříc Pánu.

Nechci to nijak zlehčovat, ale kdyby Pán Ježíš čekal až se Církev zdokonalí a bude  hodna svého vtržení k Ženichovi jako krásná a žádoucí Nevěsta, pak by pro ní nikdy nepřišel. Prostě by se svatosti Církve Boží NEDOČKAL. Proto i tato hlásání zavání spíše zákonictvím a manipulací. Podívejme se do Písma, abychom se nemuseli nechat znepokojovat podobnými zvěstmi.

Předně. 1)Kdy bude Církev vtržena do nebe ví jedině nebeský Otec, cit. " O onom dni a hodině však neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn; jenom Otec sám " ( Mat.24 : 36 ) .  Ježíš zde mluví o " onom dni" v souvislosti se svým příchodem na zem v budoucím věku. Tím "dnem" není jen chvíle příchodu Ježíše jako Mesiáše ostatku Izraele na konci Velkého soužení, ale širší období, které začne vtrženém Církve do nebe.

Dále připomenu. 2)Kristus si svou nevěstu připravil sám pro sebe, cit. " .... Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval,  aby ji posvětil a očistil křtem vody a slovem;  tak si on sám připravil církev slavnou, bez poskvrny, vrásky a čehokoli podobného, aby byla svatá a bezúhonná". ( Ef. 5:25-27)

V Ježíšově krvi je Církev už teď slavná, svatá a bezúhonná tedy spravedlivá. Není to naše zásluha, nás jednotlivých údu Těla Kristova, ale je to zásluha a dílo Ježíše Krista. Je to moc Jeho krve a Jeho oběti prolité a přinesené na Golgotě.  Z těchto dvou biblických důvodů se domnívám, že hlásat oddělení od hříchu, aby si mohl Kristus přijít pro svou Nevěstu je mimo Písmo a je jistou manipulací křesťanstva .

Tím samozřejmě nechci říci, že máme klidně hřešit a žít si jak nás napadne. Vrůstání do charakteru Krista, posvěcování a uvádění do svatosti jednotlivých věřících se děje skrze lásku k Bohu. Otevřením se Duchu svatému do nás ON sám vkládá Boží lásku a my touto láskou pak milujeme Boha a jsme proměňování. Naším programem je :                               

Od hříchů k posvěcení a svatosti mocí Ducha sv. !

Abych odpověděl na onu dramatickou otázku : V jakém stavu najde Ježíš Kristus svou Církev ? . Odpověď je jednoduchá : V takovém stavu v jakém, duchovním stavu budeš Ty ! Nestarejme se o svatost církve z příkazů a zákazů, ale pracujme na tom, abychom měli co nejvíce Boží lásky v srdci. Abychom žili ke slávě Otce a
toho, kterého poslal, Ježíše Krista . Na tom každý z nás pracujme.

Mnozí křesťané vzdychají a naříkají  nad stavem Církve při kázáních některých světově proslulých evangelikálních kazatelů. Kdysi mě někdo poslal odkaz na kázání Paula Washera , baptistického kazatele z USA, který promluvil na světovém kongresu jejich mládeže někde v Jižní Americe. Tak emotivní manipulaci jsem už dlouho neviděl. 

Nepřítel se neštítí použít všech možných zbraní - zákonictví, pýchy, závisti, svárů, emocí  a mohli bychom takhle pokračovat.  Satan křesťany nepromění ve zpustlíky a zkrachovalé existence.  

Používá mnohem rafinovanější způsoby. Jemu stačí jen jedna oblast života, jen v jedné věci stačí být ve vzpouře proti Bohu a uchytí se v naší mysli, v našem životě. Mocná duchovní knížatstva se svými démonskými anděly poskytují Satanovi centrále dokonalý servis. Chovají se podobně jako estébáci v době totality. Trpělivě sbírají a archivují informace a v pravý čas je proti věřícím vytáhnou.

Poslouchají naše rozhovory, znají naše postoje, znají naše slabá místa a umějí jich dokonale využít ! Kdy ?  Když se křesťan nepodřizuje ve všech oblastech života Bohu. Když v nás zaregistrují tělesnou nebo duchovní slabost, zaměří se na ní a skrze ní nás oslabí . Jde jim o ztrátu ryzosti ( pravosti) a moci v životě křesťana. 

Vezměme si příklad z Pána Ježíše, když  říká svým učedníkům,cit.: "přichází vládce tohoto světa. Proti mně nic nezmůže." Jan 14:30b. V podstatě jim říkal: "Když ke mně přichází Satan, nemůže najít žádné místo, kde by se uchytil. Jsem zcela pod autoritou mého Otce"

A jak je to se mnou, s námi. Jsme pod autoritou našeho Otce ?  Démoni nemají místo tam, kde je plno. Tam, kde srdce ( duch, duše, mysl) je pod autoritou Duch sv. Nemají místo tam, kde je Boží vláda ! Prostor
dostanou, jen když si část srdce necháme pro sebe !

2. Pokrytectví a bázeň před Bohem

Rodící se Církev byla charakteristická společným majetkem Sk.2:44-45 " Všichni, kteří uvěřili, byli pospolu a měli všechno společné.  Prodávali svůj majetek a rozdělovali všem podle toho, jak kdo potřeboval". Dělali to tak, jak je popsáno v 4 kap. Sk.ap. Jeden muž jménem Josef řečený Barnabáš , cit. " ... - to znamená `syn útěchy´ - levita původem z Kypru" prodal pole a peníze dal Církvi. Proč je jmenovitě uveden z řady neznámých dárců nevíme. Možná právě tato skutečnost vedla Ananiáše a Safiru, aby i oni prodali svůj pozemek . ( Sk. ap.
5 kap.)  

Prodali nemovitost , ale Církvi dali jen část výtěžku. Víme jak to dopadlo. Duch sv. ukázal Petrovi, že Satan naplnil jejich srdce tak, že Ananiáš a Safira lhali Duchu sv. Za to ihned zemřeli a výsledkem bylo, že Církev
naplnila Boží bázeň

V srdci měli malý kousek chamtivosti, Satan se na ní postavil a zbudoval si v jejich duši pevnost . Pavel nás
varuje "  "Nedávejte místa ďáblu" (Ef. 4 : 27). Oni mu prostor dali !

Proč tak tvrdý trest ? Nešlo o pole ! Šlo o jejich srdce. Tato dvojice věřila, že by mohli být skoro ve všem poslušní Bohu, ale přitom zůstat "bezpečně" neposlušní v jedné malé oblasti. Přesvědčili sami sebe: "Můžeme sloužit Pánu, a přesto si podržet tuto jedinou věc."  Tou věcí byla lež Duchu svatému !  Dál nebudeme
příběh rozebírat. Jde mi o to, abychom si uvědomili, že být " bezpečně neposlušný" vůči puzení Ducha sv. se nevyplácí. Využívá toho Nepřítel 

3. Cena života v Boží moci není malá

V tom je poučení z našeho příběhu. Znamená to podrobit naše životy zcela Božímu slovu. Nedávejme Satanovi ani kousek svého srdce.  Stačí mu velmi málo, aby mohl vstoupit a vybudovat si na tom základnu pro další působení.
Dám příklad : Na chrámové hoře stojí mešita Al Aksá. Stojí na malém kousku země, uprostřed
svatého města Jeruzalém na Chrámové hoře. Od začátku druhé intifády v roce 2000 mají nemuslimové do oblasti omezený vstup. I taková malá část země patřící nepřátelům Židů dokáže nadělat velkou paseku ve vztazích mezi Islamisty a Židy. 

4. Tři způsoby jak může Satan zabrat půdu v našich životech

1. Odebrat společné shromažďování "Nezanedbávejte společná shromáždění, jak to někteří mají
ve zvyku, ale napomínejte se tím více, čím více vidíte, že se blíží den Kristův
."Žid.10:25. Jde hřích lidské svévole, protože text pokračuje v.26 "Jestliže svévolně hřešíme i po tom, když jsme už poznali pravdu......"  Pokud někdo tvrdohlavě ignoruje toto Boží slovo, dává svou půdu Satanovi. Možná malý kousek, ale stačí k vybudování předpolí, ze kterého udeří v pravý čas a bude ničit a bořit Církev. K tomu stačí i to, že nejsem tam, kde mám být.  Podobně jako Ananiáš a Safira upíráme svému Pánu to, co mu a Jeho Tělu - Církvi patří.  Když místní Církev neroste společně, společně nerozvažuje Písmo a společně neuctívá Pána, tak to je přesně stav, který vyhovuje Nepříteli. 

2. Neodpuštění

. Ježíš nám říká v Mt 6: 14-15 " Neboť jestliže odpustíte lidem jejich přestoupení, i vám odpustí váš nebeský Otec; jestliže však neodpustíte lidem, ani váš Otec vám neodpustí vaše přestoupení." Můžeš být poslušný v každé jiné oblasti svého života - zbožný, oddaný a věrný. Slovy se dá odpustit každému. Ale jestliže nepřijde OVOCE ODPUŠTĚNÍ, pak se proti tobě nahromadí tvé vlastní hříchy, Otec je neodpustí a budou řešeny na věčnosti.

Jestliže si snažíme udržet zranění, pak na tom, kdo nás zranil požadujeme cenu, kterou již zaplatil Ježíš. A na to nemáme právo. Vzniká akutní nebezpečí, že dříve nebo později do srdce napochoduje Satan. Křesťan to dovolil, tím, že   Upřel odpuštění tomu, kterému již odpustil Ježíš.

3. Ignorace pravdy .

Jak.3:14 - 16 "   Máte-li však v srdci hořkou závist a svárlivost, nechlubte se moudrostí a nelžete proti pravdě.  To přece není moudrost přicházející shůry, ale přízemní, živočišná, ďábelská.  Vždyť kde je závist a svárlivost, tam je zmatek a kdejaká špatnost."

Jakub přitom oslovuje ( v.13) ty moudré a ty co si myslí jako to umí. Říká nám: "Možná máš velkou duchovní moudrost a znalosti. Ale chováš-li ve svém domě hořkost, rozbroje ve svém srdci, závist  - pak si vůbec  nemysli, že jsi duchovní. Podlehl jsi lživému klamu". 

Když mluví Jakub o rozbrojích,  hořkosti a závisti, o argumentování a puntičkářské malosti, tak jedním dechem říká, že to všechno jsou doslova ďábelské, smyslné, zlé skutky. Krátce, kdo si snaží udržet hořkost, způsobuje svár - a co je horší, otevírá své srdce démonické posedlosti.

Kdykoli ďábel dostane takovou možnost, způsobí rozklad v Církvi. Pokud v ní křesťan pokračuje a drží si zášť vůči druhým, byť schovanou za krásnými úsměvy,  je ve  vzpouře proti Bohu . Není to skulinka, ale otevřená vrata do duše ! Zůstane duchovně slepý a hluchý na hlas Ducha sv. 

Závěr

Vrátíme se k příkladu mešity na místě, kde má stát Boží dům. Satan  se na  to místo nějak dostal a nestojí tam Dům Boží. Ďábel dokázal soustředit své pravomoci právě uprostřed Bohem vyvoleného lidu, Izraele. A to všechno se stalo, protože získal jen malinký prostor pro záchytný bod. To je živý obraz toho, co Satan dělá, když získá i ten nejmenší kousíček půdy.

Jak bojovat s ďáblem ?  Modlit se za rozpoznání hříchu, odmítnout ho a vyznáním zrušit pevnost, kterou si
v naší duši Satan stačil udělat. Vítězíme nad ním jedině skrze krev Božího Beránka Zj. 12:11  "Ale oni zvítězili nad ním skrze krev Beránka, a skrze slovo svědectví svého"

Až přijde Satanův útok - jednoduše utíkejme do svatyně svatých. Vírou vstupme do dokonalé Boží přítomnosti před jeho trůn - neboť Beránek pro nás učinil cestu, skrze svou krev.

Žid.10:19-20 "Protože Ježíš obětoval svou krev, smíme se, bratří, odvážit vejít do svatyně  cestou
novou a živou, kterou nám otevřel zrušením opony - to jest obětováním svého těla
"

Ježíš se na poušti   vzepřel pokušením od ďábla citováním Božího slova . A ďábel utekl. Proč? Pravda Satana odhalila a zahanbila. A epištola Židům říká, že všichni, kteří důvěřovali Božímu slovu, "skrze víru vybojovávali království, činili spravedlnost, docházeli zaslíbení, zacpávali ústa lvům"

Žd.3:15 "Je řečeno: Jestliže dnes uslyšíte jeho hlas, nezatvrzujte svá srdce ve vzdoru!"

Nedávejme ani kousek srdce Nepříteli. Buďme naplněni Duchem sv. a vydávejme svá srdce, svou
mysl svému Pánu.  Tím obstojíme v boji jako Církev, společenství těch, kteří ;vítězí skrze krev Beránka
nad duchem vzpoury proti Bohu !

Amen