Žena oděná sluncem - II.

05.10.2014 15:57


Žena oděná sluncem - II.

Obecně se dá říci, že lidská zkušenost je velmi cenná.  Je dobré se umět poučit z toho, co se nám kde a kdy přihodilo.  Po revoluci v roce 1989 ; a v podstatě doposud, můžeme slyšet rčení "Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat!  " Myslí se tím poučení z historie a snaha neopakovat minulé chyby ve společnosti.

Přicházím s parafrází uvedeného rčení, cit. :

" Kdo nezná svou budoucnost, je odsouzen ji prožít v přítomnosti "

V podstatě jde o to, že tak jak Satan bude v budoucím věku bojovat proti Izraeli, tak v současnosti vede
duchovní válku proti Církvi
.

Minule jsem otevřel téma budoucnosti a dění na zemi po vtržení Církve Boží do nebe, vstříc našemu Pánu. Než budeme pokračovat dál, stručně zopakuji biblickou eschatologii (učení o posledních věcech světa a člověka)

Už téměř 2000 let žijeme v období Boží milosti. To začalo  vzkříšením Pána Ježíše, odchodem do nebeské slávy a vznikem Církve Boží o Letnicích. Tato doba bude ukončena vtržením Církve do nebe vstříc našemu Pánu. Na zemi zůstanou jen nevěřící lidi nebo lidi, kteří nikdy nevyznali Ježíše jako svého Spasitele.

Začne sedmileté období, kterému se říká "Velké soužení ". Na konci jeho druhé poloviny přijde Ježíš podruhé na zem jako Mesiáš lidu Izraele a zachrání je od jistého zániku  ve válce, kterou proti nim povede většina národů. Satan bude svázán na tisíc let a na zemi začne obnova pod vedením Krista jako Krále. Nebude zde konáno zlo, bude to takový ráj na zemi. Po té bude Satan opět propuštěn a opět svede národy proti Králi. Nakonec dojde ke zničení planety Země ohněm. V té chvíli již budou znovuzrození lidé v Novém Jeruzalémě.

Považoval jsem za nutné připomenout tento výkladový směr Apokalypsy ( ZJ. Jana ) . Podívejme se na to, jak bude bojovat Satan proti ženě oděné sluncem v době Velkého soužení......... můžeme se v mnohém poučit. Doporučuji si znovu prostudovat minulé kázání. Minule jsem zdůraznil tyto body :

1.     Vrah od počátku - Satan je, cit. " ... vrah od počátku a nestojí v pravdě, poněvadž v něm pravda není   "    ( Jan 8:44)

2.     Nepřátelství od počátku- Satan věděl, že se Mesiáš narodí z pokolení Juda, z rodu krále Davida; a
proto pásl po této linii a snažil se jí zastavit po celou dobu Staré smlouvy. Znal Nátanovo proroctví, které patřilo králi Davidovi , cit. " Až se naplní tvé dny a ty ulehneš ke svým otcům, dám po tobě povstat tvému potomku...." ( 2 Sam.7: 12-14 ).  Tím potomkem je Ježíš, Boží Syn, který se po asi tisíci letech narodil Marii v Betlémě. 

3.     Žena oděná sluncem - Kdo je ta žena? ŘKC říká, že představuje pannu Marii. Většina protestantských vykladačů interpretuje ženu jako církev všech dob. Oba názory považuji za mylné. Domnívám se, že žena oděná sluncem představuje Izrael.  "Vždyť Bůh Hospodin je slunce i štít. Hospodin dává milost i slávu, neodepře dobro těm, kdo žijí bezúhonně"    ( Žalm 84:12) . Žena ve dvanácté kapitole Zjevení Janova je oděná sluncem to znamená, že patří Bohu Hospodinu ! Tomu, kdo si Izrael vyvolil ze všech národů,  aby na něm demonstroval Boží vládu na zemi.  Rudý drak představuje Satana, který bude  Izrael pronásledovat. Čtvrtým bodem byla otázka

4.     Kdo bude ostatek lidu živit ? Odpověď zní :  Bůh skrze národy, které jí budou podporovat. K tomu jsem četl z Matoušova evangelia z dvacáté páté kapitoly o dělení národů na ovce a kozli. Ty národy, které budou  podporovat a živit Izrael skoro 3,5 let než je vysvobodí příchod jejich Mesiáše, budou potom Králem králů pozvání do tisíciletého království    

5.     Křesťanský sionismus. Řekl jsem , že věřící by měli být " křesťanskými sionisty " a podle zjevení Písem Izraeli žehnat a stát na jeho straně. Žel, mnozí křesťané nechápou situaci a právo Boha na suverénní jednání a prosazování svých úradků při svém " prvorozeném synu" - Izraeli ( 2 Moj.4:22) . Jedním z označení vyvoleného Božího národa je " prvorozený syn"

Dnes si přečteme Zj. Jana 12:  7 - 9 "   

A v nebi nastala válka: Michael a jeho andělé museli bojovat s drakem. Drak i jeho andělé bojovali,  ale neobstáli, a už pro ně nebylo místo v nebi. A byl svržen veliký drak, ten dávný had, nazývaný Ďábel a Satan, který svádí celý obydlený svět. Byl svržen na zem a jeho andělé byli svrženi s ním "

V předchozím textu jsem schválně vynechal slova o tom, že " rudý drak, ten dávný had " tedy Satan  cit. "Jeho ocas vlekl třetinu nebeských hvězd; i svrhl je na zem...." ( Zj. Jana 12:4a) . V kontextu celé kapitoly ta třetina nebeských hvězd představuje padlé anděly. Můžeme se domnívat, že celá třetina stvořených andělů následovala Lucifera do vzpoury proti Stvořiteli. Ale z toho nás až tak hlava bolet nemusí.  Důležité je, že nebeský prostor neopustí dobrovolně, ale prohrou v boji s andělem Michalem a dobrými anděly. Nebeské vojsko podléhá "veliteli Hospodinova zástupu "  ( Joz. 5:14) kterým není nikdo jiný než golgotský Vítěz, Ježíš Kristus. Zvítězí protože stojí na straně Vítěze.

1. Satan pronásleduje ty, kdo patří Bohu

Drak byl poražen a svržen na zem i se svými anděly.  Děj pokračuje ve třináctém verši " Když drak uviděl, že byl svržen na zem, začal pronásledovat ženu, která porodila toho syna "  Žena byla pod Boží ochranou v pustině, skryta před drakem rozuměj Satanem, který bude již fyzicky na zemi i se svými anděly.  Když se mu nepodařilo dostat ženu, tak udělá něco jiného, co už umí a co mu vždy dobře šlo,  cit. verš 17 " Drak se na tu ženu rozzuřil a odešel, aby rozpoutal válku proti ostatním z jejího potomstva,  kteří zachovávají Boží přikázání a mají Ježíšovo svědectví "

Vidíme, že jediným Satanovým cílem budou a vždycky byli ti, kdo "zachovávají Boží přikázání a mají Ježíšovo svědectví"

Jsme pořád v budoucnosti a jaksi vytrženi z děje. Ještě to nenastalo. Jako kdyby se nás to netýkalo a my stojíme a koukáme na nějaký thriller. Když se podíváme  na historii a pak na současnost, vidíme neustálý duchovní boj ze strany Nepřítele proti Církvi resp. proti věřícím lidem. Ten neustále probíhá a intenzita útoků proti Církvi se zvyšuje. 

2. Vtržení Církve do nebe

V době, kdy nastanou události o kterých mluvím, Církev Boží na zemi již nebude . Buď na začátku sedmiletého Velkého soužení nebo v jeho polovině ( nevíme přesně) bude Církev Boží jako Nevěsta nebeského Ženicha vtržena do nebe a již bude pořád s Ním. 

Nechceme vás, bratří, nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli, abyste se nermoutili jako ti, kteří nemají naději.  Věříme-li, že Ježíš zemřel a vstal z mrtvých, pak také víme, že Bůh ty, kdo zemřeli ve víře v Ježíše, přivede spolu s ním k životu.  Toto vám říkáme podle slova Páně: My živí, kteří se dočkáme příchodu Páně, zesnulé nepředejdeme.  Zazní povel, hlas archanděla a zvuk Boží polnice, sám Pán sestoupí z nebe, a ti, kdo zemřeli v Kristu, vstanou nejdříve; potom my živí, kteří se toho dočkáme, budeme spolu s nimi uchváceni v oblacích vzhůru vstříc Pánu. A pak už navždy budeme s Pánem.  Těmito slovy se vzájemně potěšujte.                                                                                                                   ( 1 Tes.4:13-18)

Vidíme, že první generace věřících měla problém. Očekávali velmi brzký  příchod Pána Ježíše. Ještě za svého života. Když zemřel křesťan a nedočkal se tohoto příchodu; vznikaly pochybnosti o tom, jak to s nimi bude. Mnozí si mysleli, že smrtí je možnost, opět se setkat se svým Pánem, navždy ztracená. Proto apoštol Pavel píše do Tessaloniky místní křesťanské obci, že se o to nemusí strachovat, protože při příchodu Pána Ježíše
pro Církev nejprve vstanou z mrtvých ti, kdo zemřeli v Pánu a živí nepředběhnou mrtvé. Všichni pak budou vtrženi do oblak, vstříc Pánu.  Nikdo neví, kdy se to stane. Ten, kdo spustí poslední události světa do chodu je nebeský Otec.

3. Odchod Ducha svatého ze země

Současně se vtržením bude ze země odebrán Duch svatý. Vyplývá to z toho, co říkal Ježíš svým učedníkům, cit.  " Milujete-li mne, budete zachovávat má přikázání; a já požádám Otce a on vám dá jiného Přímluvce, aby byl s vámi navěky -  Ducha pravdy, kterého svět nemůže přijmout, poněvadž ho nevidí ani nezná. Vy jej znáte, neboť s vámi zůstává a ve vás bude.  Nezanechám vás osiřelé, přijdu k vám " ( Jan 14:15 - 18 )

Jestliže bude Duch svatý s věřícími  navěky, pak je nemůže opustit ve chvíli, kdy změníme dimenzi svého bytí. Ze zemské reality půjdeme do reality nebeské. Ze světa zmizí, a teď cituji Ježíše z jeho kázání na Hoře , " sůl země" . Věřící, kteří svým způsobem života pomáhali na zemi udržovat zákonnost tu nebudou . Pak tady nebude nikdo, kdo by udržoval zem proti rozkladu morálky a bezzákonnosti. Společenské systémy se zhroutí a povstane jeden světový vůdce s jednou světovou vládou, což bude vrchol globalizace, která probíhá před našima očima.  Za zkázu a chaos je odpovědný Satan a ti, kdo odmítnou Ježíše jako svého Spasitele a Pána.

Vraťme se do našeho textu ze Zjevení Janova, dvanácté kapitoly. Jestliže žena oděná sluncem bude pod Boží ochranou a bude podporována některými národy, pak se Satanův hněv obrátí proti ostatním z jejího potomstva.

4. Ostatní potomstvo ženy oděné sluncem

Ti " ostatní z jejího potomstva " " zachovávají Boží přikázání a mají Ježíšovo svědectví". O koho v té době půjde ? Toť otázka . Domnívá m se, že jde o těch 144.000 znamenaných lidí, kteří mají na svých čelech jméno Beránka a jméno jeho Otce, cit.  "A viděl jsem, hle, Beránek stál na hoře Sión a s ním sto čtyřicet čtyři tisíce těch, kdo mají na čele napsáno jméno jeho i jméno jeho Otce.  A slyšel jsem hlas z nebe ......Zpívali novou píseň před trůnem, před těmi čtyřmi bytostmi a před starci. Nikdo nebyl schopen naučit se té písni,
než těch sto čtyřicet čtyři tisíce z obyvatel země, kteří byli vykoupeni
"  ( Zj.Jana 14:1-3)

To, co Jan viděl, nebylo ještě skutečností, protože probíhá Velké soužení a Ježíš ještě podruhé na zem nepřišel. Na zemi bude v této chvíli 144.000 lidí, kteří budou vykoupeni pro své svědectví o Bohu věrném a milostivém. Jejich píseň, dovolím si říci chválu, se nikdo nebude schopen naučit. Budou  totiž jiní :  Vykoupení. Jejich chvála bude vycházet  z osobního prožitku vztahu s Bohem, který bude tak silný, že i uprostřed bezbožnosti budou těmi, kdo  zachovávají Boží přikázání a svědčí o Ježíši, že je Mesiáš - Boží Syn. Zřejmě budou svědčit o tom, že brzo přijde na zem.

Podle sedmé kapitoly Zjevení to budou Izraelci znamenaní " pečetí živého Boha " ( Zj. Jana 7:2 ) . Jsou mezi nimi rovnoměrně zastoupeny všechny čeledi patriarchy Izraele ( dříve Jákoba ) , ale místo pokolení Dan se tam objevuje pokolení Josefova syna Menašeho ( Manases) .

Bude to skupina věrných, kteří budou po celém světě svědectvím, že i za těchto podmínek nepřátelských vůči Bohu, budou žít posvěceným životem s vysokým morálním kreditem ( Zj. Jana 14 kap.)

Je zde výzva i pro nás . Jestliže jsme vykoupeni, máme být celou svou osobností jedním velkým svědectvím o Bohu, věrném a milostivém.

5. Dvojí přirozenost

Věřící patřící do Církve Boží nejsou potomstvo ženy oděné sluncem. Ale spasení je ze Židů. Náš Spasitel se narodil jako potomek krále Davida z pokolení Juda. Dokonce sám Ježíš to říká samařské ženě u studny praotce Jákoba, cit.  "  Vy uctíváte, co neznáte; my uctíváme, co známe, neboť spása je ze Židů " (
Jan 4:22)

Židé měli dodržovat Zákon, měli žít podle Božích přikázání. Tím vlastně ukazovali , že jsou těmi, kdo respektují Boha a poslouchají Ho. A co chceme my ?  Jsme snad těmi, kdo Boha neposlouchají ? Kdo si dělají co chtějí ? Copak nemáme  s Bohem osobní vztah ? Ne ! Právě naopak ........

Jsme milované Boží děti, které mají v nebi svého Otce. Jsme vykoupení drahou krví Božího Beránka vírou v Jeho zástupnou oběť. Jsme přeci těmi, kdo poslouchají Boha, nechávají se vést Duchem svatým , milují Izrael a chtějí žít k Boží slávě !

Pamatujme na to, že se svržený rudý drak obrátí proti potomstvu ženy oděné sluncem, protože cit. "... zachovávají Boží přikázání a mají Ježíšovo svědectví"  . Stejně tak se obrací proti nám, útočí na
nás a chce, abychom toho nechali !

Nemůže poslouchat naše chvály, nechce slyšet naše modlitby a už vůbec ne to, že se stavíme na stranu Vítěze, že neseme Jeho charakter a nechceme hřešit proti Bohu . Proto útočí, protože tohle ho vytáčí a nedělá mu to dobře.  Můžu vás ujistit, že z nás mu rozhodně dobře není !  

Obrací se proti nám. Ale mnohokrát je v Písmu napsáno : "Neboj se, já jsem s tebou " . Nemusíme se bát, protože náš život je spolu s Kristem skryt v Bohu. Nežijeme sami pro sebe, ale žije v nás Kristus tzn. , že žijeme pro Něj, podle Jeho přání a vůle. My nemůžeme jinak ! Přeci toho nenecháme. Následujeme Krista z Boží lásky, kterou nám vkládá do srdce Duch svatý. Že se Satan zlobí je jeho problém. Náš ne, my Boha přijímáme takový, jaký je.

Toto je naše "duchovní přirozenost". Ten termín jsem slyšel od mých duchovních otců. Drahá a vzácná zaslíbení jsme dostali v Kristu současně se spasením. Teď je na nás, abychom do té "duchovní přirozenosti" vstoupili skutečně. Aby náš étos ( životní styl) byl v souladu s tím, co nám říká Bible. Co nám bylo v Kristu již dáno.

Hospodin Jozuovi řekl, že jim dává zaslíbenou zemi, ale jen tu, kam šlápne jejich noha. Po překročení Jordánu je čekaly těžké boje. Porazili Jericho, ale také v některých případech selhali. Celou zemi neobsadili i když měli jasné zaslíbení od Hospodina, že je jejich. Podobně je potřeba postupovat i dnes.  Když si budu žít ledabyle, podle svých představ, nebudu Boha až tak respektovat ve svém myšlení i činech, pak do těch zaslíbení,  které již v Kristu mám, n e v s t u p u j i.  Jakoby nebyly.

Ale oni tady jsou a jsou nám dány. Jen je potřeba si je vzít . Mnozí křesťané si je, ke své vlastní škodě, neberou a nevstupují do toho, co je jim dáno. Chce to pokoru před Boží autoritou, chce to víc bázně před Bohem.

Pak se mnozí věřící diví , co že to na ně dopadlo, že se jim nedaří, že nemají radost v Kristu a že vlastně nic z víry v Krista hmatatelného nemají. Jen o tom slyší vyprávět od jiných křesťanů. Je to tím, že tu duchovní skutečnost v Kristu neuvádí, do své každodenní praxe. Do svého étosu. Mnozí chtějí, ale nejde jim to. Nemají sílu. V Bibli je jeden velmi "gumový" a zneužitelný verš, cit.

" Všechno je mi dovoleno" - ano, ale ne všechno prospívá. "Všechno je mi dovoleno " - ano, ale ničím se nedám zotročit". ( 1 Kor. 6:12 ).  

Apoštol Pavel mluví o svobodě v Kristu, ale současně o tom, abychom si dávali pozor, zda to či ono prospívá našemu duchovnímu stavu. Zda už nejsme doslova otroky životního stylu, který nám neumožňuje plně uchopit vše, co nám bylo v Kristu darováno a co máme od Něj připravené !

Pak je potřeba říct ďáblu jasné NE ! 

Už tam nepůjdu , už to dělat nebudu, už mě neotravuj -  já se rozhoduji jít s Kristem a za Kristem. Jak o tom teď mluví Vládík "skrze Krista a v Kristu " . To je heslo dne pro každého, kdo toho má dost a uvědomí si, že je potřeba se jasně postavit na stranu Vítěze.  Nepodřizovat se okolnímu světu v tom jak mám žít , co mám dělat nebo nedělat a koho vlastně mám následovat ve svém životě.

Naším úkolem je uvědomit si, že jsme součástí duchovního boje Satana proti Církvi Boží ať chceme nebo nechceme. Nemáme na vybranou.

Nepřítel pase po těch, kdo mají Ježíše jako Pána svého života. Vzpomněl jsem si na jeden povzbuzující verš z druhé epištoly k Timotejovi  "Ovšem pevný Boží základ trvá a nese nápis `Pán zná ty, kdo jsou jeho´ a `ať se odvrátí od nespravedlnosti každý, kdo vyznává jméno Páně"   (2 Timoteovi 2:19)  

Doba se bude čím dál víc vyhrocovat a Kristův příchod je za dveřmi. Události ve světě tomu napovídají víc než dost. Vezměte povzbuzení, že pevný základ Boží stojí a my na něm můžeme začít stavět novou etapu svého křesťanského života. Odvraťme se od ne-správného myšlení, od ne - správných postojů, prostě od toho, co není z Boha, ale je z ďábla nebo z naší neproměněné mysli.

A to ke slávě Boha našeho. Aby z nás vyrůstali rozhodní křesťané. Jedině tak obstojíme ve své víře navzdory tlaku Vládce tohoto věku a budeme schopni nést svědectví o Ježíši a zachovávat Boží vůli při nás  

Amen