Žena oděná sluncem - I.

21.09.2014 12:28

 

Žena oděná sluncem - I.

 Dnes mám první příspěvek  k tématu ve kterém se budeme zabývat duchovním bojem Satana proti Církvi Boží. Církví nemyslím ŘKC nebo kteroukoli jinou církev podle jména. Jde o všechny znovuzrozené věřící lidi, kteří byli Duchem svatým pokřtěni do jednoho Těla jehož Hlavou je Kristus. Tito lidé jsou v jednotlivých církvích podle jména. Jedním z důsledků duchovního boje Satana proti Církvi je rostoucí počet nezávislých křesťanů, kteří si myslí, že místní  společenství věřících nemusí navštěvovat. To není správný postoj, ale  k tomu se dostaneme až ve třetím kázání na uvedené téma.

Abychom lépe pochopili o co v duchovním boji jde, tak se podíváme do budoucnosti,která může nastat i za našeho života.  Apoštol
Jan napsal knihu Zjevení. Podle Vernona McGee je několik hlavních výkladových směrů. Naši otcové nás učili ; a domnívám se, že správně, tento základní pohled na Zjevení Janovo. Cit. Vernona McGee....

 " Začíná
zjevením oslaveného Krista. Pak je nám představena církev a uvedena celá její historie. Na konci 3. kapitoly je církev vzata do nebe, a pak už ji víc nevidíme jako církev, ale jako nevěstu, která znovu přijde na zem s Kristem, až On se sem vrátí, aby zřídil své království ‑ oněch tisíc let vlády, o němž Jan mluví dál. Bude to zkušební doba, na jejímž konci bude Satan na krátko propuštěn. Následuje skoncování s poslední vzpourou a začíná věčnost."

Máme tuto časovou osu : : Už téměř 2000 let žijeme v období Boží milosti. To začalo vzkříšením  Pána Ježíše, odchodem do nebeské slávy a vznikem Církve Boží o Letnicích. Tato doba bude ukončena vtržením Církve do nebe vstříc našemu Pánu. Na zemi zůstanou jen nevěřící lidi nebo lidi, kteří nikdy nevyznali Ježíše jako svého Spasitele.

Začne sedmileté období, kterému se říká "Velké soužení ". Bůh začne soudit národy země pro jejich nevěru. Na konci druhé poloviny soužení přijde Ježíš podruhé na zem jako Mesiáš lidu Izraele a zachrání je od jistého zániku  ve válce, kterou proti nim povede většina národů. Satan bude svázán na tisíc let a na zemi začne obnova pod vedením Krista jako Krále. Nebude zde konáno zlo, bude to takový ráj na zemi. Po té bude Satan opět propuštěn a opět svede národy proti Králi.Nakonec dojde ke zničení planety Země ohněm. V té chvíli již budou znovuzrozené lidé v Novém Jeruzalémě. Považoval jsem za nutné připomenout tento výkladový směr. Podívejme se na to, jak bude bojovat Satan proti ženě
oděné sluncem v době Velkého soužení......... můžeme se v mnohém poučit.   

1. Vrah od počátku

Je pravdou, že Satan se svou kohortou padlých andělů pronásledoval Izrael - vyvolený národ Bohem i Církev Boží od jejich samého vzniku. Vede proti nim duchovní boj . Proč ? Protože ti jediní ho neuctívají, nepočítají s ním ve svých životech a nepodřizují se jeho vládě. Ti jediní věcí, že je to vrah, lupič od počátku !  Ježíš řekl na jeho adresu tato slova, cit.

 " .......  On byl vrah od počátku a nestál v pravdě, poněvadž v něm pravda není. Když mluví, nemůže jinak než lhát, protože je
lhář a otec lži
"                ( Jan 8:44  )

V souvislosti s druhou kapitolou  ep. Efezským o něm obrazně Ježíš mluví v Janově desáté kapitole takto " Zloděj přichází, jen aby kradl, zabíjel a hubil; já jsem přišel, aby měly život a měly ho hojnost "            ( Jan 10:10  )

Jestliže Slovo, které bylo na počátku přichází na svět jako Syn člověka, aby ...."spasil to, co bylo zahynulo" ( Lk 17: ) pak Satan přichází, aby 1) hubil růst poznání o Bohu, přišel aby 2) kradl lidi Bohu, jejich Stvořiteli a ve finále je 3) zabíjel pro věčnost. Žádný život a žádná hojnost ! To není jeho program. Kromě uvedených cílů v duchovní rovině také podněcuje lidi k fyzickému zabíjení, kradení a genocidě.Satan vede boj, který se rodí v duších lidí odmítajících a nepřijímajících Krista !  Tím přechází boj z duchovní oblasti do oblasti reálné, fyzické,která se dotýká i nás.

2. Nepřátelství od počátku

Satan věděl, že se Mesiáš narodí z pokolení Juda, z rodu krále Davida; a proto pásl po této linii a snažil se jí zastavit po celou dobu Staré smlouvy. Jde o Nátanovo proroctví králi Davidovi o tom, cit.  "Až se naplní tvé dny a ty ulehneš ke svým otcům, dám po tobě povstat tvému potomku, který vzejde z tvého lůna, a upevním jeho království. Ten vybuduje dům pro mé jméno a já upevním jeho královský trůn navěky. Já mu budu Otcem a on mi bude synem." ( 2 Sam. 7: 12 - 14 ) . Tím potomkem je Ježíš, Boží Syn, který se po asi tisíci letech
narodil Marii v Betlémě. 

Když se mu nepodařilo zastavit Ježíšovo narození tak chtěl fyzicky likvidovat Ježíše. Následovalo vraždění neviňátek z Betléma a okolí ve chvíli, kde se Herodes dozvěděl od mudrců z Východu, že se narodil Spasitel. Nakonec se mu to podařilo, ale Ježíšův kříž byl jeho konečnou prohrou.

Když se zrodila Církev, nastalo několik vln pronásledování. Pak přišli protižidovské pogromy a dvě světové války. Po té druhé nakonec došlo k uznání státu Izrael 14.5.1948 a druhý den mu všechny okolní muslimské země Předního Východu vyhlásily válku. Izrael nejenže vyhrál,
ale ještě své území, které schválilo OSN, rozšířil. Cílem je získat zaslíbenou zem Erec Izrael zpět, což je problém, protože části původního území patří jiným, muslimským státům.

Církev Boží v současnosti čelí vlně postmodernismu, který se snaží atomizovat Církev na jednotlivce, bez sborů, bez shromažďování a nakonec i bez moci !   I to je důsledek Satanova boje proti Církvi jako takové.

Podívejme se jaký boj povede Satan proti Izraeli v blízké budoucnosti . Je to ve dvanácté kapitoly Zjevení Jana. Přečtěme si nejprve první tři verše , cit.

 " A ukázalo se veliké  znamení v nebi: žena oděná sluncem, pod jejíma nohama měsíc a na její hlavě koruna z dvanácti hvězd. 
 Byla těhotná a křičela, když v bolestech a mukách pracovala ku porodu.  A ukázalo se jiné znamení v nebi: hle, veliký rudý drak, mající sedm hlav a deset rohů, a na těch hlavách sedm diadémů. ....... A drak stál před ženou, která měla porodit, aby její dítě sežral, jakmile porodí
"

Všimněme si, že zatím jde o " znamení " . Dokonce velké ! Zřejmě to bude nějaký obraz, který budou moci sledovat všichni lidi na naší planetě.
Takový film promítaný na nebeské klenbě, který jim něco připomene. 

3. Žena oděná sluncem

Kdo je ta žena? ŘKC říká, že představuje pannu Marii. Většina protestantských vykladačů interpretuje ženu jako církev všech dob. Oba názory považuji za mylné. Domnívám se, že žena oděná sluncem představuje Izrael.  V Písmu je několik veršů, které mluví obrazně o Bohu jako o slunci. Samozřejmě, každého hned napadne , že jde o nějaké sluneční božstvo, která byla uctívána na celém světě.

Pro ilustraci připomenu jen některá božstva :  Šamaš - starověká Mezopotámie, Ra nebo Isis - starověký Egypt, Hélios, Apollón, Hyperion - starověké Řecko a Řím, Svarog - germánské národy, Amaterasu - Japonsko. 

Všichni představují slunce nebo některý jeho prvek; popřípadě slunce ztělesněné do boha v lidské podobě. Stvořitel, Bůh Izraele a náš Spasitel není žádné sluneční božstvo, ale je od počátku oním Slovem, které všechno tvoří včetně nebeských těles jako takových.  Bible mluví o Bohu jako o slunci obrazně. Biblické verše, ukazující na tuto metaforu mají pro nás  přidanou hodnotu v tom, že potvrzují totožnost ženy
oděné sluncem jakožto Božího vyvoleného národa Izraele
. Podívejme se do Žalmu osmdesát čtyři, verše dvanáctého

 "Vždyť Bůh Hospodin je slunce i štít. Hospodin dává milost i slávu, neodepře dobro těm, kdo žijí bezúhonně"    ( Žalm 84:12)

Když se podíváme do kontextu celého žalmu tak lze tento verš vzít tak jak je a můžeme říci, že žena je oděná sluncem to znamená, že patří Bohu Hospodinu ! Tomu,kdo si Izrael vyvolil ze všech národů, aby na něm demonstroval Boží vládu na zemi. Dalšími verši, které obrazně mluví o Bohu jako o slunci jsou : Sd 5:31, Ž 89:37, Iz 60:20 a nakonec přečtu  Malachiáše, třetí kapitolu, verš dvacátý, cit. 

" Avšak vám, kdo se bojíte mého jména, vzejde slunce spravedlnosti a na jeho paprscích bude uzdravení. Vyjdete a budete poskakovat jako vykrmené tele "

Celá třetí kapitola mluví o Hospodinovu  dnu, velikém a hrozném. Žena - Izrael, bude v době Velkého soužení oděna sluncem spravedlnosti, samým Bohem. ON se o ní postará, aby rudý drak nesežral pacholíka a nedostal ani tu, která ho porodí. Spása je ze Židů, haleluja ! Ježíš se narodil v těle jako Žid.

Rudý drak je Satan. Jeho čekání na ženin porod jsem již zmínil. Šlo o likvidaci lidí z rodové linie krále Davida. Po celou dobu doslova pásl po Davidových potomcích, aby k narození zaslíbeného Mesiáše nedošlo. Nakonec se mu to nepodařilo a žena chlapce porodila, cit. 

A porodila syna -- muže, který má pást všechny národy železnou berlou.Vtom bylo její dítě vytrženo k Bohu a k jeho trůnu"  ( Zj.Jana 12:5 ) 

V této části znamení na nebi se odehrálo narození Ježíše z Nazareta - Mesiáše, jeho ukřižování, vzkříšení a odchod do nebeské slávy. Je zde zdůrazněna Jeho vláda a svrchovanost tím, že bude, cit.  " pást všechny národy železnou berlou "

Teď se děj přenáší z vizualizace na nebeské klenbě do reality, která se odehraje v budoucnosti. Podle všeho dění ve světě nebude
až tak vzdálená , cit.

A žena utekla do pustiny, kde měla od Boha připravené místo, aby ji tam živili tisíc dvě stě šedesát dní

4. Kdo bude ostatek lidu živit ?

Izrael zažije zvláštní Boží ochranu do chvíle, než Bůh skoncuje s národy, které budou ve vzpouře proti Němu . Kdo jí tam bude živit ? Bůh skrze národy, které jí budou podporovat. Přečtěme si Matoušovo evangelium z dvacáté páté kapitoly, cit.

 "Až přijde Syn člověka ve své slávě a všichni svatí andělé s ním, tehdy se posadí na trůn své slávy;  a budou před něj shromážděny všecky národy. A oddělí jedny od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů. Ovce postaví po své pravici, kozly po levici.  Potom řekne Král těm po své pravici: 'Pojďte, požehnaní mého Otce, přijměte do dědictví království,které je pro vás připraveno od založení světa.  Neboť jsem hladověl a dali jste mi najíst, žíznil jsem a dali jste mi napít, byl jsem cizincem a ujali jste se mě,  byl jsem nahý a oblékli jste mě, byl jsem nemocen a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení a přišli jste za mnou. Tehdy mu spravedliví odpovědí: 'Pane, kdy jsme tě spatřili hladového a dali jsme ti najíst, nebo žíznivého a dali jsme ti napít?  Kdy jsme tě spatřili jako cizince a ujali jsme se tě, nebo nahého a oblékli jsme tě?  Kdy jsme tě spatřili nemocného nebo ve vězení a přišli jsme za tebou?'  Král jim odpoví: 'Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nejmenších bratří, mně jste učinili." ( Mt. 25: 31 - 40 )

Těm národům, které budou bojovat proti Izraeli v době Velkého soužení, Syn člověka řekne, cit. "   

Pak jim odpoví: 'Amen, pravím vám, cokoliv jste neučinili jednomu z těchto nejmenších, ani mně jste neučinili.'  A tito půjdou do
věčného trápení, ale spravedliví do věčného života
." ( Mt.25: 45 - 46
)

Velká část křesťanstva v této pasáži vidí dobré skutky, které máme prokazovat potřebným. Jejich postoj vyplývá z " nejistoty spasení " . Dokonce tím  tvrdí, že konečné dělení na ovce a kozly se týká křesťanů.

S tím nemůžu souhlasit. Toto nemá se spásou z milosti, vírou v Krista nic společného. Ježíš mluví právě o době, kdy se žena oděná sluncem - Izrael ocitne v akutním ohrožení a bude jak pod Boží ochranou, tak bude živena národy, které se nad ní slitují.

Uvědomme si, že po těch všech ranách, které stihnou naší planetu tady bude mnohem méně lidí než v době milosti. Až fyzicky přijde Ježíš se svými anděly do obléhaného Jeruzaléma, provede konečnou záchranu svého lidu . Pak bude soudil zbylé národy. Ty národy, které ženu živily a podporovaly, budou pozváni do tisíciletého království které tady nastane pod přímou vládou Krista.Církev Boží -  znovuzrození lidé tyto hrůzy nezažijí. Církev už bude v nebi s Kristem.

Včera ( 20.9.2014) jsem dostal e- mail od Davida Louly, který mě povzbudil a zapadne do mého kázání. Teď budu citovat povzbuzení od Davida Louly. Nejprve dva verše z proroka Izaiáše, druhé kapitoly :

"I stane se v posledních dnech, že se hora Hospodinova domu bude tyčit nad vrcholky hor, bude povznesena nad pahorky a budou k ní
proudit všechny národy
. Mnohé národy půjdou a budou se pobízet: Pojďte, vystupme na horu Hospodinovu, do domu Boha Jákobova. Bude nás učit svým cestám a my po jeho stezkách budeme chodit. Ze Sijónu vyjde zákon, slovo Hospodinovo z Jeruzaléma
. Iz 2,2-3

Toto slovo se naplní ve dvou rovinách - fyzické a duchovní. V tisíciletém království, kdy Ježíš bude po svém příchodu fyzicky
vládnout světu z chrámu v Jeruzalémě a národy budou každoročně putovat do Jeruzaléma, aby se mu tam poklonili. Hora Hospodinova bude vyvýšena nad všechny ostatní hory - to se též stane v Jeruzalémě fyzicky - hora Sijón bude vysoko vyvýšena nad okolní hory. Národy se budou chtít učit Božím cestám a nejen učit, ale budou po nich též chodit, to znamená, že budou žít podle Božího zákona  lásky a spravedlnosti.

Duchovní naplnění tohoto slova můžeme zažít i ve svých zemích - Boží hora, místo, kde přebývá Pán, bude vyvýšena nad ostatní
hory - náboženství, materialismus, vládu, hedonismus atd. Všichni budou vidět, že nad Boha není a budou vědět, že Bůh přebývá na Sijónu - v Církvi. Boží přítomnost v Církvi bude zcela zřejmá, budou se tam dít zázraky, bude tam přebývat spravedlnost a pokoj, láska a sláva Hospodinova naplní Boží dům.Lidé kolem nás budou s námi toužit vstoupit do duchovního příbytku na Boží
hoře, budou se k tomu pobízet, protože hlad po Bohu a jeho přítomnosti naplníkaždé srdce.

Tolik příspěvek Davida Louly .Jen k tomu dodám  poznámku: " Hora Sijón nemusí být vyvýšena fyzicky. Může být " vyvýšena " obrazně, tedy svým významem ".

Vraťme se v těm národům, které  budou ve finále tříděni podle jejich postoje k Židům. V té pasáži z Matouše nejde o skutky milosrdenství vůči potřebným nebo o nějakou charitní činnost. Jde o postoj k Ježíšovým ".....nejmenším bratřím...." v době, kdy je bude pronásledovat rudý drak - ďábel.

Budou pod ochranou Boží a přijímat pomoc od národů, které se přeci jen budou bát Boha, po celou druhou polovinu Velkého soužení. 

Národy označené za kozli pro Izrael a Boha neudělají nic. Nejen to, ale budou vojensky útočit na vyvolený národ. Nemusíme chodit daleko. Před několika lety vůdce Iránu Mahmúd Ahmadínežád - bývalý prezident Iránské islámské republiky  řekl, že chce vymazat Izrael z mapy. Když se podíváte na Islámský stát, tedy chalífát, tak na jeho budoucí mapě Izrael neexistuje. Všude má být muslimský stát.

Jak vidíme, první kandidáti na kozly jsou již zjevní. Jsou to muslimské národy kolem Izraele. Věřící lidé by se měli umět dobře orientovat v Písmu a nenechat se vtáhnout do opozice vůči našim starším bratřím - Židům.

5. Křesťanský sionismus

Věřící by měli být " křesťanskými sionisty " a podle zjevení Písem Izraeli žehnat a stát na jeho straně. Žel, mnozí křesťané nechápou situaci a právo Boha na suverénní jednání a prosazování svých úradků navzdory fanatickému náboženství, za kterým stojí Satan. Skrze ně chce dosáhnout zničení Izraele ještě dřív než dostane možnost přímo, zde na zemi, pronásledovat ženu oděnou sluncem.

Proč jsem o tom všem mluvil.

 Možná si někdo řekl : " To se mě netýká. Navíc, jde o budoucnost, která se týká Izraele a národů. My přeci již budeme u svého Pána"  Hned Tě z toho vyvedu .Žena oděná slunce je oblečena Bohem, nese jeho zaslíbení, která Bůh vůči Izraeli nezrušil.  Díky Boží milosti je náš život skryt spolu s Kristem v Bohu.

I my jsem těmi , kdo zachovávají Boží přikázání a neseme svědectví o Ježíši. Myslíte si, že Církev nechává Satan na pokoji ?  Vůbec ne. Je již poražen a odsouzen Ježíšem na Golgatě, ale jeho moc není zatím ukrácena. Je to stav, kdy je někdo odsouzen a ještě nenastoupil výkon trestu.

Pamatuj na to, že nebojuje jen proti Izraeli, ale proti všem, kdo se podřizují Bohu a žijí podle Jeho vůle. Je potřeba si uvědomit, že Satan vyhlásil válku Kristovu potomstvu . Ale o tom budeme mluvit až ve třetím kázání na toto téma.

Dnes jsem chtěl ukázat na širší souvislosti boje dobra se zlem na pozadí Izraele.

Abychom neskončili nějak pesimisticky .Milí bratři a sestry. Uvědomme si, že nežijeme my, ale žije v nás Kristus. Že naše životy jsou skryty s Kristem v Bohu. Že hledáme vrchních věcí, kde Kristus na pravici Boží sedí. To dokazujeme i tím, že jsme zde, ve společenství
věřících jakožto v Církvi Boží, haleluja !

Amen