Svědomí

03.04.2016 00:00

SVĚDOMÍ


Jednou jsem v Hradci viděl na sloupu třídy Edvarda Beneše, ještě v době, kdy na té třídě bydleli Plášilovi a Czuczorovi, plakát ochránců zvířat s textem: "

"Veverka se rozhodla mít nový kožich a 100 lidí zemřelo - nebo to bylo naopak? " Věřte mi, kdybych měl fixu, připsal bych odpověď: " Když Bůh zhřešil, začal člověk zabíjet zvířata - nebo to bylo jinak ? " .


1. Pád člověka v Ráji


Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil. Adamovi Bůh řekl, cit.

" A Hospodin Bůh člověku přikázal: "Z každého stromu zahrady smíš jíst. Ze stromu poznání dobrého a zlého však nejez. V den, kdy bys z něho pojedl, propadneš smrti." (1 Moj.2:16-17)

Pak se objevil Nepřítel. Přišla jiná, morálně-duchovní bytost z "

jiného" světa a člověk jí naivně dal svou důvěru. Na začátku třetí kapitoly Bible je geneze hříchu člověka rozuměj jeho zrod, nebo-li jeho vznik. Pojďme si to oživit


1. Satan zpochybňuje Boží dobrotu, prostě to, že Bůh je dobrý.

První oslovení Evy znělo: "Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze všech stromů v zahradě?". Jinými slovy: " Cože! To, že udělal? No, to je hrůza. Ten se teda povedl! ". Přemýšlel jsem, proč tam Satan lže. Mluví o tom, že Bůh jim zakázal jíst ze "všech stromů v zahradě". Neměl správné informace? Nebo fabuluje? Zcela v souladu s jeho charakterem: Jde o nestoudnou a drzou lež. Zkouší to velice nevybíravě.


2. Satan zpochybňuje Boží slovo.

To je právě vidět na té lži, kdy překrucuje a říká to, co Bůh nikdy neprohlásil. Eva na to neskočila a ještě projevuje zdrženlivost a říká, cit. "Plody ze stromů v zahradě jíst smíme". Ale přesto, už tam je zaseto semeno pochybnosti nad Božím slovem a začíná rychle klíčit. Vzápětí Eva dodává, cit. "Jen o plodech ze stromu, který je uprostřed zahrady, Bůh řekl: »Nejezte z něho, ani se ho nedotkněte, abyste nezemřeli.«"


Z textu lze usoudit, že Adam Evě sdělil, co mu Bůh řekl ohledně zakázaného stromu. Zákaz přišel ještě v době, kdy Eva nebyla stvořena. Šlo o zcela zásadní podmínku pro život v zahradě Eden a pro vztah s Hospodinem. Eva nebyla v nevědomosti. To podotýkám, aby někdo nedošel k lidovému rčení, že "

nevědomost hříchu nečiní" 2



3. Otevřený útok na Boží slovo,

cit. "Had ženu ujišťoval: "Nikoli, nepropadnete smrti. Bůh však ví, že v den, kdy z něho pojíte, otevřou se vám oči a budete jako Bůh znát dobré i zlé.". Podle Satanových informací je Bůh nepřející, zlý a lhář. Had Evu ujišťoval, to znamená velmi intenzivně vtloukal do hlavy, že "nepropadnou smrti", jen ať si vezme a jí. Dokonce pozná dosud nepoznané, to, co jí Bůh zatajil a upřel. ON přeci není tak dobrý, jak o sobě vypráví. Eva tedy jedla ovoce, dala Adamovi a ten taky jedl.

Eva a Adam udělali obrovskou chybu s fatálními následky:

Uvěřili lžím o Bohu! Dobrovolně se podřídili autoritě Satana a tím pohrdli Stvořitelem. Když dokonali svůj skutek, okamžitě "duchovně zemřeli". Lidský duch, který v nich byl živý zemřel a člověk ztratil osobní, hříchem nenarušený kontakt s Bohem. Navenek se jako nic nestalo, ale ono se stalo něco zcela zásadního. Narodil se hřích. Principem a podstatou hříchu je NEPOSLUŠNOST vůči Boží vůli a Jeho slovu

Mnoho lidí po celé věky, dnes nevyjímaje, uvěřilo lžím o Bohu! Místo, aby si zjistili, s kým mají tu čest, houfně Boha odmítají, často pro nekonečně opakované nesmyly. Žel, někdy k tomu církve napomáhají sami

Jedním z okamžitých důsledků byla smrt nevinného zvířete cit. "

Hospodin Bůh udělal Adamovi a jeho ženě kožené suknice a přioděl je". ( 1 Moj.3:21). Takže, když se vrátíme k tomu plakátu, tak to bylo jinak. První zvíře na světě bylo zabito samým Bohem. Již zde "tekla krev". Muselo trpět nevinné zvíře jako důsledek PÁDU ČLOVĚKA DO HŘÍCHU. Nemohlo být jinak! Víme, že "odplata za hřích je smrt" (Ř 6:23). Už v Ráji se děje to, co pak bylo nařízeno ve Starém zákonu a realizováno v krvavých obětech zvířat. Nakonec přišel pravý Boží Beránek a byl obětován za naše hříchy. Tím byla ukončena doba přinášení rituálních obětí v judaismu a nastolena doba milosti, ve které doposud žijeme

Když se člověk rozhodl zhřešit, tak přišla na scénu světa smrt jako důsledek rozkolu mezi svatým Bohem a již hříšným člověkem. Ochránci zvířat si to celé popletli. Bylo to naopak. Člověk se rozhodl hřešit a tak se na svět dostala smrt jak lidí, tak zvířat a všech živých tvorů.

Problém je hlubší. Je v lidech a hluboko.

Je to neposlušnost vůči Boží autoritě. Skryté a někdy i otevřené nepřátelství vůči svatému Bohu. Pozoruji negativní vývoj v naší společnosti. Žijeme ve svobodné zemi přes 26 let. V době totality byla víra a náboženství pronásledována ateistickým režimem. Dnes jde míra zájmu o Boha čím dál tím víc dolů. Je vidět, že problém není v nesvobodě nebo 3



ve svobodě člověka, ale je jinde a leží v jiné oblasti, než se zdá. Je to jasně napsáno v epištole Efezským, cit.

"

I vy jste byli mrtvi pro své viny a hříchy, v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu. I my všichni jsme k nim kdysi patřili; žili jsme sklonům svého těla, dali jsme se vést svými sobeckými zájmy, a tím jsme nutně propadli Božímu soudu tak jako ostatní"


2. Poslušní vládce nadzemských mocí


Uvedu krátce dva výtečníky, abychom si na nich ukázali, jak může vypadat poslušnost Nepříteli Božímu a lidskému, Satanovi. Aleister Crowley, okultista, jogín a astrolog, žil v první polovině dvacátého století. V tehdejší společnosti si vysloužil přezdívku "

nejhříšnější muž světa". Razil heslo "Dělej si, co chceš, neboť to je zákon". To je otevřená vzpoura proti Bohu a Jeho autoritě, ale i proti společenským zvyklostem, které beztak vyrostly na Desateru. Tuto myšlenku později převzali satanisti

Ve svých poznámkách jsem našel další osobu, na které bych chtěl ukázal, kam vzdor proti Bohu vede. Našel jsem článek z časopisu DINGIR z roku 1998, který se zabýval satanismem. Tento časopis se věnuje sektám, církvím a novým náboženským hnutím.

Je tam rozhovor s Jiřím Valtrem, zakládajícím členem satanské hudební skupiny ROOT. Zapátral jsem na internetu a k mému překvapení jsem zjistil, že fungují na hudební scéně od roku 1987, tedy 29 let. Tento hudebník založil v roce 1991 českou pobočku celosvětové Církve Satanovy a stal se jejím veleknězem. Činnost v ní sice v roce 2004 hodně omezil, ale i tak je jeho život satanismem stále prostoupen. Pro brněnský deník v roce 2008 řekl, cit. "

Základní filosofie satanismu je naprosto úžasná. Neklaněj se cizím bohům, buď sám sobě Bohem. Nedělej nikomu poskoka a blbečka, sám sebe si važ a dokaž, že to, co jsi, je obhajitelné"

Existuje Satanská bible, která uvádí "

satanské devatero". To jsou v podstatě pravidla satanismu. Uvedu jen osmé: " Satan představuje všechny takzvané hříchy, které vedou k fyzickému, duševnímu nebo citovému uspokojení!" . Jsem přesvědčen, že vědomě lžou, když představují "imaginárního Satana". Jen jako symbol vzdoru a ne jako skutečnou, duchovní bytost, která dokáže na sebe brát i podobu člověka. Jak víme, andělé to umí. 4



Tohle jsou myšlenky lidí pod vládou Satana. Toho, který už v Ráji svedl lidstvo, aby uctívalo jeho a ne Boha Stvořitele, Spasitele a Pána lidských životů. Prorok Izaiáš varuje, cit.

"

Běda těm, kteříž říkají zlému dobré, a dobrému zlé, kladouce tmu za světlo, a světlo za tmu, pokládajíce hořké za sladké, a sladké za hořké. Běda těm, kdo jsou moudří ve vlastních očích a rozumní sami před sebou." (Izajáš 5:20-21)

Jiří Big Boss Valter měl v roce 2011 rozhovor pro jeden internetový server, kdy mu reportér uvedl výčet satanských hudebníků, kteří v nedávné době zemřeli, odpověděl takto: "

..... Asi chceš vědět, kdy umřu? (smích) To fakt nevím, ale byl bych rád, kdyby to bylo na jevišti. A choroby? O těch je lepší nemluvit - mám snad všechny, co jsou v lékařském indexu, kromě samovolného potratu. Prostě úměrně mému věku, s tím nic nenadělám, kámo (smích).

S tím věkem to není až tak hrozné, protože mu v té době bylo 59 let. Zdá se, že podřízenost Satanovi moc ke zdraví nevede. Krátký exkurs zakončím sdělením, že na letošním Jamrocku v Žamberku mají vystoupit minimálně tři satanské kapely a sice: ROOT, DYMYTRY a TORR.

Ten, kdo bude stát pod podiem, zvedat ruce, skákat apod. ve chvíli, kdy budou vystupovat, uctívá Satana! Ať si myslí kdo, co chce, je to tak. Přitom někteří lidé nemusí ani vědět, že jde o satanské skupiny. Ale svou účastí dávají jasný signál do nebeské oblasti, že se podřizují duchovnímu pozadí, které ovládá tyto hudebníky. A jejich vzdor vůči Bohu se tím jen posílí a to nemluvím o otevření své duše pro působení démonských sil.

Jsou to takové "

spící buňky", podobné těm, které vytváří v Evropě Islámský stát. Když dostanou příkaz, jdou a provedou ve dvou, třech lidech teroristický čin a ochromí na dva dny skoro celou Evropu.

Účastník koncertu na sebe naváže takovou

"duchovní spící buňku", která získala legální přístup do jeho duše. Vybudoval si nový přístup do své duše. Když bude Satan potřebovat, dá příkaz, a démonské síly moci zla si otevřou klíčem, který dostali od člověka jeho účastí na takovém koncertu a může být sužován vším možným.

Povím osobní zkušenost: Před lety jsem asi hodinu sledoval televizní vystoupení skupiny Slipknot z USA. Mimo jiné, tato kapela v rámci evropského turné k pátému albu, v lednu letošního roku zcela ovládla naplněnou pražskou O2 Arénu. Líbila se mi ta hudba. Později jsem pochopil, že to je špatně. Při psaní tohoto kázání mě Duch svatý usvědčil z toho, že jsem je sledoval. Já jsem musel

5



vstát ze židle a na místě Bohu vyznat své pochybení a přijmout odpuštění. Zacelit otvor v duši. Udělal jsem to hned a byla to síla. Znovu jsem si uvědomil, že to je doslova "

nepřátelská půda" a že musím být na pozoru a nenechat se vlákat nějakým pozlátkem k poslechu takových věcí.

Křesťan, který má "

očištěné svědomí" tohle dříve nebo později pozná a umí se orientovat v tom, co je "satanovo" a co je "Boží".


3. Bůh nastavil pravidla hry


Bůh je příliš svatý na to, aby toleroval neposlušnost u svého stvoření. Dovolme Stvořiteli stanovit "

pravidla hry". Není to despota, který vyžaduje plnění úkolů a při nesplnění trestá. Jde o to, že všechno, co Bůh po člověku požaduje, v sobě obsahuje nejvyšší dobro pro náš život. Nejde o nějakou ješitnost, svévoli a ukazování své síly.

Bůh je dobrý a milující stvoření. Stvořil nás tak, abychom žili ve fyzickém světě a současně měli touhu po duchovnu. Po tom, co nás přesahuje. Tím duchovním světem nejsou myšleni andělé, neosobní Jsoucno nebo životní energie vesmíru. Ten kdo nás přesahuje, kdo je transcendentní, tím je Bůh. Osoba Boha Otce, Syna a Ducha svatého. Jestliže se člověk otáčí k Bohu zády, pak zůstává pod vládou Satana, vládce duchovních mocností podle epištoly Efezským.

Jednou z vlastností Boha je svatost. Ve výrazu "svatost" je obsažen pojem

: naprosté odlišnosti , oddělenosti od všeho ostatního, obecného, všem přístupného . U proroka Amose (Amos 4:2a) se zapřísahá Hospodin skrze svou svatost tj. při své nejvnitřnější podstatě, jíž se naprosto liší od všeho stvořeného ! Svatost v sobě obsahuje také pojem laskavosti, milosrdenství a slitování, protože svatý Bůh je současně Boží láskou


4. Vznik svědomí


Poznáním dobra a zla došlo také ke vzniku svědomí. To má sídlo v lidské duši. Podle třetí kapitoly Bible muselo být zabito první zvíře na světě samým Bohem, aby jim udělal kožený oděv. Již zde "

tekla krev", muselo trpět nevinné zvíře jako důsledek PÁDU ČLOVĚKA DO HŘÍCHU.


Pak je zde ještě vědění

. To, že něco vím, není totožné se svědomím. To jsou dvě rozdílné věci. Vědění nemusí mít vždy morální rozměr. Někdy jsou v souladu, v pohodě, někdy se naprosto rozchází. 6



Před pádem v Ráji byl člověk ve stavu blaženosti, kdy mohl bez problémů přímo komunikovat se svým Stvořitelem a nepotřeboval svědomí. Měl vědomí, ale ještě neznal dobré a zlé. Po pádu se zrodilo svědomí. Skrze svědomí dal Stvořitel všem lidem ukazatel, který umí rozlišovat mezi dobrem a zlem. Řecké slovo pro svědomí v NZ je "

syn - eidesis" a znamená doslovně " spolu - vědoucí".

Je to indikátor, který spolu s člověkem prožívá všechno, co dělá a o čem přemýšlí. Je to Boží obdarování. Svědomí je součástí toho, čím jsme podobni Jemu. Chybné chování, které Bible označuje jako hřích, nás tíží a odhaluje mezeru mezi Bohem a člověkem. Jak často lidé říkají:

"Tíží ho svědomí", jedná se o obecný jev.


5. Funkce svědomí


Tlak svědomí každého člověka je vyjádřen v epištole k Římanům, 2. 14 - 15, cit.


"......... Tím ukazují, že to, co zákon požaduje, mají napsáno ve svém srdci, jak dosvědčuje jejich svědomí, poněvadž jejich myšlenky je jednou obviňují, jednou hájí.

Záleží na osobnosti, čemu dá přednost.

Křesťané berou Boha jako svou nejvyšší duchovní autoritu. Z Písem víme, co je dobré a co je zlé. Protože náš duch a duše jsou pod vládou Ducha svatého, tak svědomí velmi dobře ví, co je podle Boží vůle a co už není. Kolikrát se mi stalo, že mě Duch svatý velmi silně usvědčil z hříchu nebo špatného postoje. Pak to vyznám Bohu, jako neposlušnost a jdu to řešit i když je to nepříjemné. Pak jdu dál znaven tíže svědomí.

Člověk, který nepřijímá autoritu Boha, stojí pod autoritou Nepřítele. I ten, kdo jedná podle sebe a naplňuje ono heslo "

Dělej si, co chceš, neboť to je zákon" naplňuje vůli Satana. Jeho jediným cílem je, aby člověk nepoznal Boha jaký opravdu je. Aby žil v předsudcích o Bohu. Aby Boha nectil, nechválil a neuctíval. Aby lidi šli s ním do pekla ve stylu hesla " Mě chcípla koza, tak ať sousedovi chcípne kráva". On je již poražen Ježíšem Kristem na Golgotě a ví, jaký bude jeho osud po celou věčnost, až Bůh ukončí dobu milosti. Tak přemýšlí a tak jedná! A člověk, stejně jako v Ráji, znovu a znovu naletí na jeho lži

Nechci říci, že nevěřící lidé nemají svědomí a že nerozlišují mezi dobrem a zlem. Je mnoho hodných a slušně vychovaných lidí. Ale jejich svědomí není plně korigováno podle vůle Stvořitele. Ale já teď mluvím o svědomí křesťanů

7



Ono je jakýmsi kontrolorem našich skutků, postojů a názorů. Máme často různé výčitky svědomí, mrzí nás to či ono. Jiného ta samá věc vůbec nemrzí- nemá výčitky svědomí. Je to důsledek toho, že nejsme všichni stejní a nemáme všichni stejnou míru víry a poznání hříchu . Každý z nás je originál. Podívejme se na dva pojmy


6. Čisté svědomí


Je takové svědomí, jehož čistota se měří udržováním věrnosti standartu, tedy Bohu. Jinými slovy jde o život k obrazu Božímu. Velmi rychle napomíná, když se, od Boha, svého vzoru, uchylujeme. Dále napomíná, abychom dělali i jiné věci, které třeba neděláme. Podstatou je spravedlnost a pravdivost. Když apoštol Pavel píše o vlastnostech starších a jáhnu tak říká, cit. "

Rovněž jáhnové mají být čestní, ne dvojací v řeči, ne oddaní vínu, ne ziskuchtiví. Mají uchovávat tajemství víry v čistém svědomí". (1 Tim. 3:8-9)


7. Dobré svědomí


Když "

čisté svědomí" zaregistruje v našem životě zlo, tak získáváme signál (puzení) jednat proti zlému. Pak můžeme mluvit o dobrém svědomí. Dobré svědomí je potřeba pěstovat, aby bylo funkční. Proto je nutné to špatné napravit a odstranit. Vyhodit ze svého života pryč. Jinak čisté svědomí otupíme a časem ztrácíme schopnost postavit se proti tomu, co narušuje náš vztah s Bohem. Apoštol Pavel napsal Timotejovi tato slova: "Cílem našeho vyučování je láska z čistého srdce, z dobrého svědomí a z upřímné víry". (1 Tim 1:5) a další verše "To ti kladu na srdce, synu Timoteji, ve shodě s prorockými slovy, která byla o tobě pronesena, abys jimi povzbuzen bojoval dobrý boj a zachoval si víru i dobré svědomí, jímž někteří lidé pohrdli a tak ztroskotali ve víře" (1 Tim 1:18 -19)

Spojením čistého a dobrého svědomí vzniká vnější efekt, který je na nás vidět -

svědomí neporušené před Bohem a lidmi. Svědomí, které je nenarušené naším egem nebo vlivy mimo našeho Pána. Bůh vidí víc než lidi okolo nás. ON zná stav našeho srdce i svědomí úplně dokonale. Jdeme životem se svým rozumem, vědomím a současně jdeme "spolu s vědomím", že naším Pánem je Bůh. To je důležité. Pracujme na tom, abychom mohli spolu s apoštolem Pavlem vydat stejné svědectví, kdy před místodržitelem Félixem řekl, cit. " Proto i já se vždy snažím zachovat neporušené svědomí před Bohem i lidmi" (Sk.24:16). Snažme se o to i my v síle Ducha svatého a pod Jeho vládou Amen 8



Amen