Dva světy II.

30.08.2015 00:00


Dva světy - II.

Minule jsme si, poněkud více, rozebrali morální a myšlenkový prostor, ve kterém žijí ti, kdo jsou ve vzpouře proti Bohu. Řekli jsme si, že Bible podává zprávu o stvoření světů - viditelného a neviditelného. Připomenu Kol. 1:16, cit. " neboť v něm bylo stvořeno všechno na nebi i na zemi - svět viditelný i neviditelný; jak nebeské trůny, tak i panstva, vlády a mocnosti - a všechno je stvořeno skrze něho a pro něho".

Dnes budeme pokračovat v konfrontaci těchto dvou světů - materiálního a duchovního. Navzájem se ovlivňují. I svět materiální má svůj duchovní, nehmotný rozměr. Vyplývá to z toho, že Bůh stvořil fyzické bytosti z masa a kostí, ale současně do nás vdechl svého ducha a tím vznikla naše duše. To jsou dvě nehmotné, neviditelné a v tomto smyslu duchovní složky osobnosti člověka. Ty způsobují, že člověk netouží jen po hmotě, ale chce víc. To, co by uspokojilo jeho touhu a hlad po kráse duše, po lásce, sebevydání se druhému. Bůh do nás vložil touhu po Stvořiteli, která není uspokojená, pokud se člověk nesetká se živým Bohem a nevrátí se k Němu. Jde o kategorie, které nelze zvážit, zaplatit, ale lze je vnímat pocity a emocemi.

1. Boží sláva je skryta těm, kdo slouží modlám

Chci upozornit na text "všechno je stvořeno skrze něho a pro něho".  Máme vnímat Stvořitele jako nějakého sobce, který si stvořil svět jako nějakou hračku nebo interaktivní počítačovou hru? Z textu plyne, že ON je Stvořitel a stvořil pro sebe. Znamená to, že se baví vším tím, co člověk prožívá. Že se tak nudil, a proto uvedl do pohybu Islámský stát. Že tzv. "černé pondělí" na čínských burzách, kdy akcie spadly o 8, až 9 % mají posloužit k Jeho vzrušení? Jen ať se něco zajímavého na té nudné Zemi děje?

Tyto myšlenkové konstrukce by měl každý odpůrce Boha velmi rychle opustit a věřící je vůbec nepřipustit. Takhle vnímá  bohy řecká mytologie, ale pravý Bůh si s námi nehraje pro svou zábavu. Zjišťoval jsem, proč Bůh stvořil a Bible odpovídá: Protože chtěl!  

Cituji Iz.48:11 - 13 " Kvůli sobě, kvůli sobě samému to dělám. Což smí být mé jméno znesvěceno? Svou slávu nikomu nedám." "Poslouchej mě, Jákobe, Izraeli, můj povolaný. Já, já jsem ten první, já jsem i poslední.  Ano, moje ruka založila zemi, má pravice nebesa rozvinula; zavolám-li na ně, stanou tady spolu."

Mezi to, co všechno Bůh učinil, je zahrnuto založení země a pravicí rozměřená nebesa (v. 13). Bůh se chce realizovat. Chce se zjevit svému stvoření ve své podstatě. Má to jednu podmínku: Svou slávu nechce nikomu přenechat! Bohu patří sláva Stvořitele, Spasitele a Pána. Prorok Izaiáš, několik kapitol předtím, píše, cit. "  Já jsem Hospodin. To je mé jméno. Svou slávu nikomu nedám, svou chválu nepostoupím modlám." ( Iz.42:8)

Jak si lidi můžou myslet, že to půjde hladce a bez problémů, když svou víru obrací k modlám? Bůh je jen jeden. Nemůže být víc stvořitelů, spasitelů a pánů. Písmo nás v tomto směru nenechává na pochybách.

 2. Bůh je jediný Stvořitel a Spasitel

Bůh Bible si osobuje právo být Stvořitelem, cit. Izajáš 45:18  "Toto praví Hospodin, stvořitel nebe, onen Bůh, jenž vytvořil zemi, jenž ji učinil, ten, jenž ji upevnil na pilířích; nestvořil ji, aby byla pustá, vytvořil ji k obývání: ........."

Bůh Bible si osobuje právo být Spasitelem, cit. Iz.43:11  "Já, já jsem Hospodin, kromě mne žádný spasitel není."

Bůh Bible předem říká, že Spasitelem bude Ježíš   "Já Hospodin jsem tě povolal ve spravedlnosti a uchopil tě za ruku; budu tě opatrovat, dám tě za smlouvu lidu a za světlo pronárodům,  abys otvíral slepé oči, abys vyváděl vězně ze žaláře, z věznic ty, kdo sedí v temnotě".
(Iz.42:7-8)

Nemusím snad z Písem dokazovat, že Ježíš Kristus byl Hospodinem povolán k tomu, aby byl "smlouvou mezi Bohem a Izraelem". Můžeme si otevřít Nový zákon a zjistit, kdo je "světlem pohanům", kdo otevírá duchovní zrak lidem. Kdo osvobozuje ujařmené z vězení hříchu a kdo uvádí do svobody Božích synů! Haleluja!

Hospodin, na konci čtyřicáté osmé kapitoly proroka Izajiáše, dává dobrou radu, cit. "  ...... Já tě vyučuji tomu, co je ku prospěchu, uvádím tě na cestu, po níž půjdeš. Jen kdybys dal pozor na má přikázání, byl by tvůj pokoj jako řeka a tvá spravedlnost jako mořské vlny," (Iz.48: 17-18).

Text pokračuje a ujišťuje Izrael o svém zaopatření v každé době, i v době, kdy se nedaří. Kapitola končí zásadní pravdou:  "Nemají pokoj svévolníci," praví  Hospodin." (Iz.48:22)

To, že ve světě, není pokoj, je důsledkem obecného odklonu lidstva od Boha a Jeho slova. Server Chrisnet v roce 2012 uvedl, že na světě se ke křesťanství hlásí 2,2 miliardy lidí. Je to nejpočetnější náboženská skupina. Následují muslimové, hinduisté a buddhisté. Ateistů má být 16% obyvatelstva země tj. 1,1 miliardy. Průměrný věk Žida je 36 let, křesťana 30 let na rozdíl od průměrného věku muslima, který je 23 let a hinduisty s 26 lety.

3. Proč nepřichází Boží požehnání?

A už se nám do mysli, hrnou otázky typu: Proč se tedy na zeměkouli neprojeví Boží požehnání v pokoji mezi národy. Proč není prosperita bez zbytečné honby za neustálým růstem. Proč musí přicházet utečenci z muslimských zemí do křesťanského světa, pro ně přeci duchovně nepřátelského prostředí. Proč se národy nemůžou domluvit, aby se tady žilo lépe?

Odpověď je jednoduchá: Lidstvo nerespektuje pravého Boha, nepřijímá Jeho autoritu a tím nemá Jeho požehnání. Cituji Iz. 48:18 "  Jen kdybys dal pozor na má přikázání, byl by tvůj pokoj jako řeka a tvá spravedlnost jako mořské vlny".

Jestliže se lidstvo otáčí k Bohu zády, jedná podle své vůle a nikoli podle Boží vůle, pak jedná svévolně a nebude mít pokoj. Nebude na zemi míru.

Když se postavíme ke statistice o počtech lidí v náboženských skupinách, pak musíme po pravdě říci, že: Muslimové, hinduisté a buddhisté jsou svévolníci a v podstatě uctívají modly nebo sami sebe. Ateisté jsou také svévolníci. Kolik "svévolníků" je ve skupině křesťanů nevím, ale domnívám se, že velké procento.

4. Duchovní vládce tohoto věku je Satan

Je jasné, že globalizovaný svět vytěsnil pravého Boha ze svého myšlenkového a životního prostoru. Obrací svůj zrak k modlám, k falešným bohům, kteří se jen jako bohové tváří. Jde o padlé, andělské organizační systémy, které Bible označuje jako - vlády, trůny, panstva. V Novém zákoně se o nich mluví jako o "vládcích tohoto věku". Někdy vládci znamenají fyzické vladaře, jindy jsou tím výrazem označeny duchovní mocnosti zla. Je potřeba vždy číst v souvislostech.

Apoštol Pavel píše do Korintu, že jim nepřišel kázat slova lidské moudrosti. Nepřišel se zalíbit věřícím, aby se jim lépe chodilo do sboru. Chtěl, aby se jejich víra nezakládala na lidské moudrosti a filipice, ale na moci Boží. Aby kázané slovo bylo nositelem Boží moci. Aby bylo z Ducha svatého a ne z duše člověka. Říká, že do hloubky Božího slova, do jeho moudrosti, může vstoupit, cit. "jen dospělí ve víře" ( 1 Kor.2:4 - 7). Poznávání Boha je skryto moudrým tohoto světa. A pak říká, cit. " Tu moudrost nikdo z vládců tohoto věku nepoznal; neboť kdyby ji byli poznali, nebyli by ukřižovali Pána slávy".

Tady už mluví o duchovních mocnostech. Byly to duchovní síly moci zla, které působily v těch, kdo vydali Ježíše na smrt. Apoštol Pavel v úvodu dopisu Efezským prosí Boha, Otce slávy, aby dal věřícím ducha moudrosti (schopnost) a zjevení, aby mohli poznávat Boha v celé jeho šíři. A na závěr této pasáže píše, cit.: "Sílu svého mocného působení prokázal přece na Kristu: Vzkřísil ho z mrtvých a posadil po své pravici v nebesích, vysoko nad všechny vlády, mocnosti, síly i panstva, nad všechna jména, která jsou vzývána, jak v tomto věku, tak i v budoucím. Všechno podrobil pod jeho nohy ......"

Křesťané v západní kulturní civilizaci by měli činit pokání, vrátit se k pravé víře tzn. vzít Boha vážně a ctít Jeho slovo. Měli by opustit náboženství, znovuzrodit se a dál budovat osobní vztah s Bohem. Žel, vládcové tohoto věku často vítězí v myslích věřících a odvádí je na cestu liberální teologie a duchovního spánku.

Bratr Jenda Horňák, na pobytu v KAMu to vystihl velice trefně. Pokusím se citovat i když nepřesně:  " Satan, křesťany, kteří se nestaví do duchovního boje, nechá spát a ještě je přikryje dekou, aby jim nebyla zima!" 

5. Osobní vztah s Bohem může mít každý člověk

Nechci, aby to, co říkám, ve vás vyvolalo frustraci nebo beznaděj. Naopak. To, čím můžeme přispět k probuzení "spících" křesťanů, je náš osobní vztah s Bohem. Tím, že se budeme držet Pána Ježíše zuby nehty, přispějeme ke změně atmosféry ve společnosti. Už jen tím, že budeme brát Boha vážně a nebudeme se přizpůsobovat světu. Že budeme prostě jiní. Že nepřijmeme étos převrácených hodnot. Prorok Izaiáš nás varuje, cit.

 "Běda těm, kdo říkají zlu dobro a dobru zlo, kdo vydávají tmu za světlo a světlo za tmu, kdo vydávají hořké za sladké a sladké za hořké!"   (Izajáš 5:20)  

Bůh stvořil, i když věděl, že dojde k selhání člověka. Proč? Protože chtěl. Člověka stvořil jako morálně - duchovní bytost omezenou vazbou na materii (tělo). To, co nemůže Bohu nikdo upřít, je naše svobodná vůle. Člověk má právo rozhodování. Tím ovšem také sám odpovídá za své činy a postoje.

Apoštol Jan zjevuje jasně známou pravdu, že "Bůh je láska" (1 Jan 4:8). Proto poslal na svět svého Syna jako člověka, aby ve stejných podmínkách života, jaký máme my, dokázal nezhřešit v síle Ducha svatého a nakonec zemřít na Golgotě jako Boží beránek. Jako ten, na kterém Bůh soudil a odsoudil moje a tvoje hříchy! Haleluja!  Každý může, každou vteřinou přijít k Bohu a vírou přijmout to, co pro něj Ježíš udělal. Bůh je nikdy nekončící Milostí a přístup k Němu není omezen nebo uzavřen. Jedině Ježíš je záchranou pro lidstvo! Haleluja!

Kdo si myslí, že se bez Boha obejde, žije v hlubokém omylu. Nemají pokoje svévolníci! Jediná cesta pro každého člověka je opustit svévoli a podřídit se Bohu. Týká se to i velkého procenta křesťanů, kteří si vytvořili Boha podle svých představ. Nepřijímají Boha takového, jak je zjeven v Bibli, ale mají Boha přizpůsobeného světským trendům a humanistickému myšlení.

Když pojedete ze Svitav na Brno, tak před viaduktem hned za městem jsou položené panely jako svodidla a na nich nějaké osvícená duše sprejem napsala: "Ježíš je cesta". Každý, kdo jede, ta musí vidět. Vždy mě to donutí vzpomenout se na svého Pána. U nevěřících to může, věřím tomu, vyvolat myšlenky jak to s tím Ježíšem vlastně je.  

6. Člověk bezzákonnosti, Syn záhuby

Pravý křesťan vidí svět svým duchovním zrakem plný Boží slávy. Bůh nedá svou slávu modlám. Žádnému jinému bohu s malým "b" jí nedopřeje. Protože svět uctívá modly, nepřichází Boží požehnání a chaos se stupňuje. Bezzákonnost nabývá na intenzitě.

Apoštol Pavel píše do Tessaloniky o znacích, které budou předcházet vtržení Církve Boží do nebe, vstříc svému Pánu. Jde o "den Páně", který se blíží. Všechno nasvědčuje tomu, že žijeme v době, která vykazuje jeden základní
znak, který bude předcházet této události, cit.

Ať vás nikdo žádným způsobem nesvede, protože nenastane, dokud napřed nepřijde odpadnutí a nebude zjeven ten člověk bezzákonnosti, syn záhuby,  který se staví na odpor proti všemu a pyšně se pozvedá nade všecko, čemu se říká Bůh nebo co se uctívá, takže sám usedne jako Bůh do Boží svatyně a bude se vydávat za Boha" . ( 2 Tess.2:3 -4 )

Satan vygeneruje člověka, kterého Písmo, označuje jako "člověka nepravosti, Syna zatracení". Český studijní překlad mluví o "člověku bezzákonnosti". Podobně, jako poslal Bůh na svět svého Syna, tak pošle Satan svého člověka, aby plnil záměry svého duchovního Vůdce.

Satanova vláda v lidech, kteří jsou ve vzpouře proti Bohu, bude vést k čím dál většímu nerespektování jakéhokoli řádu. Podívejme se na zbankrotované Řecko, kde vědomě nerespektovali zákonitosti v oblasti financí. Když se Rusku zachtělo, vzalo si Krym. Na Ukrajině je vyhlášeno několik samozvaných republik. Sýrie se rozpadla v podstatě na kmeny, zákony platí všude jinak. Tisíce běženců bez problémů pronikají do Evropy a
nerespektují její zákony.   

Text ve druhé Tesalonickým pokračuje, cit. " Neboť tajemství této bezzákonnosti již působí; jen čeká, dokud ten, kdo je nyní zdržuje, nebude z prostředku vzat. A potom bude zjeven ten Bezzákonný, kterého Pán Ježíš odstraní dechem svých úst a zahladí jej i jeho skutky jasným zjevením svého příchodu"

7. Bůh a stvoření jsou dokonalé

Dosud tady Církev Boží je. Ta zdržuje plné zjevení bezzákonnosti. Až bude vzata, dojde k plnému rozvinutí toho, co je zatím zdržováno tím, že tady je "sůl země" - rozhodní křesťané! To "tajemství bezzákonnosti" působí od chvíle vzniku Církve o Letnicích. Národy byly v pohybu vícekrát, ale dnes se západní civilizace pyšní  zákonností, která prohrává při střetu s bezzákonností. Satan nikdy neuměl spravovat Zemi. Už první dva verše
Bible mluví o tom, že to tady zplundroval a Bůh jí musel svou tvůrčí invencí obnovit.   

" Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.  Země byla pustá a prázdná a nad propastnou tůní byla tma. Ale nad vodami vznášel se duch Boží" ( 1 Moj.1:1-2)

Už jsme o tom mluvili vícekrát, nicméně to připomenu. Mezi prvním a druhým veršem se muselo něco katastrofického se Zemí stát. Prorok Izaiáš podává jasnou zprávu, charakterizující Boží dokonalost. Je to v čtyřicáté páté kapitole, verš osmnáctý "Toto praví Hospodin, stvořitel nebe, onen Bůh, jenž vytvořil zemi, jenž ji učinil, ten, jenž ji upevnil na pilířích; nestvořil ji, aby byla pustá, vytvořil ji k obývání:"Já jsem Hospodin a jiného už není"

Nejenže nestvořil pustou Zemi, aby jí pak musel napravovat. Jeho původním stvořitelským záměrem nebylo, aby se koruna tvorstva- člověk - plácal od problému k problému, od války k další válce, k nepokojům, od nespravedlnosti k druhé nespravedlnosti. Bůh je dobrý! Nemyslím to teď tak, že je přející, pomáhající a zajistil nám spasení. Dobrota je jednou z Jeho základních vlastností stejně jakou jsou Boží láska a nikdy nekončící Milost.

Z Písem nepřímo odvozujeme teologický názor, že došlo k vzpouře anděla Lucifera proti Bohu, k jeho pádu a vyhoštění z trvalé Boží blízkosti do duchovního prostoru Země. Do trvalého vyhnanství s tím, že Satan musí skládat Bohu i tak své účty. Zem svou vládou zkazil. I když tohle Písmo neřeší, tak výsledkem je pustota, prázdnota a tma.  Tato pustota a prázdnota je dodnes v duších lidí, kteří odmítají Boha.

Milí bratři a sestry. Jsme nositelé zjevení pravého Boha. Jsme součástí zjevené Boží slávy v Kristu. Prorok Izaiáš popisuje vidění, kdy andělé - serafové stáli nad Panovníkem, který seděl na trůnu a volali jeden k druhému, cit. " Svatý, svatý, svatý je Hospodin zástupů, celá země je plná jeho slávy." (Iz.6:3). Andělé dobře věděli, že na zemi můžeme vidět Boží slávu. Nejde jen o dokonalost a harmonii stvoření. Zjevení Boží slávy vrcholí v Ježíši Kristu.  

Pán Ježíš je zjevením Boží slávy. Zjevením Boží slávy je každý znovuzrozený křesťan, který už nežije sám za sebe, ale žije v něm Kristus. Je to každý, kdo je spolu s Kristem skryt v Bohu. Je to ten, kdo respektuje Boha jako nejvyšší duchovní autoritu svého života a podřizuje Mu své myšlení a své skutky.

Amen